Proud to be Senior

De huren van populaire woonmarktgebieden zoals Amsterdam en Utrecht zijn het afgelopen jaar fors duurder geworden.  De huurverhoging komt volgens de verhuurders door de verhuurdersheffing, maar de politiek ziet dat anders.

 

Een vrij gekomen sociale huurwoning wordt in Amsterdam en Utrecht vaak fors verhoogd. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 100 meer voor hun huurwoning, tot net onder de maximale huurgrens van € 699. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs corporaties in de twee steden.

De huurverhogingen zijn volgens de verhuurders nodig om de door het kabinet opgelegde verhuurdersheffing te kunnen betalen. De PvdA-lijsttrekker in Utrecht, Gilbert Isabella ziet dat anders, volgens hem kan er ook bezuinigd worden op de bedrijfsvoering. Minister Blok van Wonen denkt dat verkoop van bezit ook een oplossing kan bieden.

Niet alleen nieuwe huurders gaan fors meer huur betalen, ook de huren van zittende huurders stijgen dit jaar weer. De huurverhoging is maximaal 4 procent voor de laagste inkomens (tot € 34.085 bruto per jaar) tot oplopend tot maximaal 6,5 procent voor inkomens van € 43,602 bruto per jaar en meer. Mocht de huur door de huurverhogingen boven de maximale huur voor de huurtoeslag uitkomen, geen nood. De zittende huurder krijgt dan in ieder geval huurtoeslag tot aan de maximale huur.

 

Nico van Scheijndel

17 maart 2014

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.