Proud to be Senior

In twee zaken waarin sprake was van derden die voor een bijstandsgerechtigde de rekeningen betaalden is door de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat minder bijstand gerechtvaardigd is, maar niet altijd.

 

Ouders, familie of vrienden die een persoon die bijstand ontvangt financieel helpen kunnen dat het beste doen door rechtstreek en van de eigen rekening te helpen. Begin deze week deed de Centrale Raad van Beroep uitspraak in twee principiƫle zaken die voor deze helpers en de bijstandsgerechtigde van belang zijn. In de eerste zaak betaalde een derde de huur van een (bedrijfs)pand dat de bijstandsgerechtigde huurde, rechtstreeks aan de verhuurder. In de andere zaak betaalde een broer de huur, de energierekening en de ziektekostenpremie rechtstreeks vanaf de eigen rekening. In beide gevallen korten de gemeente de bijstand geheel of gedeeltelijk.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde echter dat de bijstandsgerechtigde zelf niet over de rechtstreeks betaalde bedragen kon beschikken en dat ze dus ook niet zomaar in mindering op de bijstand mogen worden gebracht. In de eerste zaak betekende dit dat toch bijstand moet worden betaald door de gemeente waarop ze het woonkostencomponent in mindering mag brengen. In de tweede situatie mogen de door de broer betaalde vaste lasten in mindering gebracht op de bijstand. Na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is geen hoger beroep meer mogelijk.

Veel ouders, familie of vrienden die een dierbare in de bijstand ondersteunen kan dit belangrijk nieuws zijn. Vooral omdat de Centrale Raad van Beroep oordeelde dat betalingen waarover de bijstandsgerechtigde zelf niet kon beschikken niet zonder meer in mindering van de bijstand mogen worden gebracht. Omdat de betalingen wel invloed hebben op het besteedbare inkomen van de bijstandsgerechtigde mag er wel gekort op de bijstand, maar niet volledig.

 

Nico van Scheijndel

6 maart 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.