Proud to be Senior

In Rotterdam gaat een experiment lopen met achteraf betalen van de gereisde kilometers. Het is een eerste stap in het anders betalen voor reizen met het openbaar vervoer.

 

Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET begint met een proef die achteraf betalen van gereisde kilometers mogelijk moet maken. In een proef met in eerste instantie 100 RET-klanten wordt onderzocht hoe achteraf betalen mogelijk is, iedere maand komen er 100 nieuwe klanten bij in een proef die zes maanden duurt. Het voordeel van achteraf betalen is dat er niet genoeg saldo op je rekening hoeft te staan en dat je op de factuur kunt nakijken waar je vergeten bent om uit te checken en direct restitutie kunt aanvragen.

Naast betalen van gereisde kilometers kunnen de proefpersonen bij aanvang van de proef ook al een OV-fiets huren en een RET-fietskluis. Een volgende stap is om op een factuur de kilometers van verschillende openbaar vervoerbedrijven af te rekenen.

De proef met achteraf betalen is slechts een stap op de weg naar anders betalen. De leverancier van de OV-chiptechnologie ziet ook andere mogelijkheden. Betalen met je mobiele telefoon, een barcode of contactloos betalen met je bankpas liggen in het verschiet. Het is misschien nog toekomstmuziek, maar de Londense OV-chipkaart experimenteert  al met contactloos betalen met de bankpas. Het lijkt dus eerder een kwestie van tijd dat de OV-chipkaart niet meer de enige manier is om te reizen met het openbaar vervoer.

Uit ander onderzoek van de RET blijkt dat 83 procent van de Rotterdammers inmiddels aan de OV-chipkaart gewend is, 72 procent ervaart meer gemak, maar slechts 43 procent vindt het reizen door de OV-chipkaart aantrekkelijker geworden.

 

Nico van Scheijndel

3 maart 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.