Proud to be Senior

Ook in zorginstelling samen

februari 5th, 2014

Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil dat zorginstellingen er voor gaan zorgen dat paren na vele jaren samenzijn ook als er zorg nodig is niet gescheiden hoeven te worden.

 

In een reactie aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Rijn laten weten te gaan onderzoeken welke knelpunten in de weg staan voor samen blijven wonen ook met een zorgvraag. Die kwestie is actueel nu de Ouderen Ombudsman heeft opgeroepen gedwongen scheiding door opname in een zorginstelling bij hem te melden.

De AWBZ die langdurige zorg financiert, staat samenblijven in een zorginstelling niet in de weg, beter nog, in die wet staat duidelijk dat een gezamenlijke opname mogelijk moet zijn. Een tekort aan geschikte appartementen staat echter samen blijven wonen in de weg. De staatsecretaris gaat nu zelf onderzoeken hoe vaak het voorkomt dat paren door opname in een zorginstelling gedwongen gescheiden worden. „Als ouderen na vele jaren niet samen kunnen blijven, is dat intens verdrietig”, schrijft hij de Tweede Kamer. Om in zijn brief te vervolgen:„Het is mijn overtuiging dat we de kwaliteit van deze voorzieningen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de wensen en eisen die mensen tegenwoordig aan de zorg stellen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer achter de hervorming van de langdurige zorg.”

 

Nico van Scheijndel

5 februari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.