Proud to be Senior

Ontzie mantelzorgers

februari 7th, 2014

De SP wil dat staatssecretaris mantelzorgers die inwonen bij de zorgvrager niet met de nieuwe kostendelersnorm te maken krijgen. Dus geen korting op de AOW en uitkering omdat ze samen een huis bewonen.

 

De kostendelersnorm is een nieuw begrip dat aangeeft dat wanneer er in een huishouden meerdere uitkeringen zijn, deze uitkeringen verlaagd mogen worden omdat de huisgenoten de kosten van het huishouden kunnen delen. De kostendelersnorm maakt deel uit van de nieuwe bijstandsregels, die deze week in de Tweede Kamer zijn besproken. De kostendelersnorm bepaalt ook dat wanneer een inwonend kind een uitkering ontvangt en de ouder AOW, dat beide gekort mogen worden op de hoogte van de uitkering.

De nieuwe bijstandsregels zijn door het kabinet opgesteld, de bevriende partijen D66, ChristenUnie en de SGP ondersteunen na kleine wijzigingen de nieuwe regels.  De oppositie is tegen de nieuwe plannen. Met name het CDA en de SP willen dat de AOW-gerechtigde met een inwonend kind niet gekort worden. De andere partijen steunen het verzet. De SP gaat nog een stapje verder en wil de gehele kostendelersnorm van tafel, maar vindt dat in ieder geval de mantelzorger die inwoont bij de zorgvrager niet gekort hoeft te worden.

Vooralsnog heeft de oppositie geen voet aan de grond gekregen en gaat de kostendelersnorm voor nieuwe situaties gelden vanaf 1 januari 2015 en voor bestaande situaties vanaf 1 juli 2014. Of de nieuwe wet ook daadwerkelijk wordt aangenomen hangt van de Eerste Kamer af.

 

Nico van Scheijndel

7 februari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.