Proud to be Senior

Ouderen met een matige zorgbehoefte moeten sinds 1 januari 2014 verplicht thuis blijven wonen, de deuren van het verzorgingshuis blijven voor hen gesloten. Vereenzaming en verslechtering van de gezondheid dreigt.

 

Sinds 1 januari dit jaar kunnen personen met als indicatie zorgzwaarte 3 niet meer worden opgenomen in een verzorgingshuis. Deze ouderen dieweleens iets vergeten, hulp nodig hebben bij het uit bed komen, bij het douchen of de maaltijd moeten verplicht thuis blijven wonen.  Deze mensen, veelal 80-plussers moeten de zorg die ze nodig hebben thuis zien te krijgen. Het liefst van familie, buren en vrienden, zijn die er onvoldoende, dan kan de thuiszorg ondersteunen.

Alleen mensen met een zorgzwaartepakket 4 en 5 kunnen nog een kamer krijgen in het verzorgingshuis. Ben je geïndiceerd met een zorgzwaartepakket 4, dan ben je rolstoel gebonden of ernstig dementerend. In 2016 zijn ook mensen, ouderen met een indicatie voor een zorgzwaartepakker 4 niet langer welkom in de verzorgingshuizen.

De nieuwe maatregelen hebben ook gevolgen voor de verzorgingshuizen zelf. Leegstand en sluiting dreigt door minder aanbod van nieuwe bewoners. De verzorgingshuizen hebben toegezegd dat ze niemand op straat zullen zetten die een zorgzwaartepakket van minder dan 4 heeft en toch al in een zorginstelling woont.

Dat de deuren van het verzorgingshuis voor veel hulpbehoevende ouderen gesloten blijven is het gevolg van een bezuinigingsmaatregel die op termijn 3,5 miljard per jaar moet opleveren. De bezuinigingsmaatregel heeft de komende vier jaar gevolgen voor 15.000 ouderen en tot 2018 zelfs 56.000 personen die verplicht thuis moeten blijven wonen. Hulpverleners en deskundigen houden ondertussen hun hart vast, ze vrezen voor vereenzaming een snellere verslechtering van de gezondheid van de kwetsbare ouderen.

 

Nico van Scheijndel

7 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.