Proud to be Senior

Ouderen ook geen lieverdjes

januari 29th, 2014

 Een groepje van tien hangouderen veroorzaakt overlast op de markt van Den Bosch. Passanten worden nageroepen of beledigd. Zelfs de burgemeester moet er al aan te pas komen.

 In 2005 was het een fenomeen in Oude Pekela, nu zijn er 10 hangouderen in Den Bosch, de Bossche Bastards, die voor overlast zorgen. Het groepje van tien ouderen hangt rond op de markt van Den Bosch en roept passanten na, beledigd ze. Bovendien blokkeren ze de toegang tot de McDonalds en geeft hu sigarettenrook overlast. Verschillende politieke partijen hebben in de gemeenteraad van Den Bosch al raadsvragen gesteld en de burgemeester heeft zich al met de zaak bemoeid. De politie heeft de hangouderen nog niet weggestuurd, maar de gemeente wil eigenlijk dat de hangouderen per 1 februari een andere plek zoeken.

 In Nederland waren er in 2008 volgens Movisie 70 tot 90 duizend hangouderen waarvan er 18 duizend dagelijks rondhangen. De hangouderen hebben het liefst een plek op een levendig plein of winkelcentrum, maar het wordt hen niet gemakkelijk gemaakt. In haar rapport ‘De openluchtsociëteit’ beschrijft onderzoeksbureau Movisie de situatie: banken die van ongemakkelijke materialen zijn gemaakt zoals beton of draadstaal, de banken hebben vaak geen leuning of staan ver uit elkaar.

De hangouderen zijn voornamelijk autochtone mannen van 60 jaar en ouder, die elkaar op straat ontmoeten voor een praatje en gezelligheid. Movisie verwacht dat onder invloed van de vergrijzingen de warme temperaturen het aantal hangouderen zal toenemen. Uit haar onderzoek blijkt dat hangouderen volgens omwonenden en passanten gewaardeerd worden omdat zij voor sociale interactie in de buurt zorgen. Het is dus niet alleen maar negatief.


Nico van Scheijndel

29 januari 2014


Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.