Proud to be Senior

Netto inkomen stijgt

januari 6th, 2014

Door belastingmaatregelen en lagere inkomensafhankelijke premie zorgverzekeringswet stijgt in januari het netto inkomen. Maar de verschillen zijn groot en het blijft oppassen voor de navordering.

 

Volgens salarisverwerker ADP stijgt met name voor de laagste inkomens het netto salaris in januari 2014 ten opzicht van vorig jaar. Werknemers met een inkomens tot € 1750 bruto per maand gaan er in januari € 55 op vooruit. Ook het inkomen van gepensioneerden stijgt iets. Dat het netto inkomen stijgt komt door de lagere belasting in de eerste belastingschijf (tot € 19.645) en het lagere tarief inkomensafhankelijke premie zorgverzekeringswet (ZVW) (0,25% lager). Per branche kunnen er verschillen zijn in het netto inkomen dat ontvangen wordt, daarvan is de reden dat de pensioenpremie in de ene bedrijfstak hoger of lager is dan in andere bedrijfstakken.

Het hogere netto inkomen daalt naarmate het bruto maand inkomen hoger is en draait bij ongeveer € 4500 bruto per maand om in juist minder netto inkomen. Iemand met bijvoorbeeld een bruto maandsalaris van € 6500 ontvangt netto € 52 minder. Naast de lagere belasting en premie ZVW zijn vanaf 2014 namelijk de algemene heffingskorting en arbeidskorting inkomensafhankelijk waardoor hogere inkomens minder belastingkorting hebben.

Maar het is niet alles feest, zijn er meerdere bronnen van inkomen die tezamen meer zijn dan € 19.645, dan betaal je te weinig belasting omdat iedere bron van inkomen belasting inhoudt vanaf de eerste belastingschijf. Hierdoor kan het zijn dat je te weinig belasting hebt betaalt over het totale inkomen of te veel heffingskorting hebt ontvangen. In die gevallen ontvang je een navordering en blijft er van het extra netto inkomen minder of niets over.

 

Nico van Scheijndel

6 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.