Proud to be Senior

Meer AOW voor LAT’ters

januari 22nd, 2014

Twee AOW-gerechtigden die een aantal dagen per week samen zijn en nog een eigen huis hebben kunnen vanaf 1 februari niet meer van samenwonen worden beschuldigd.

 

De ingangsdatum van de nieuwe regels voor samenwonen is weer vervroegd naar 1 februari 2014. Eerst wilde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken de nieuwe regels per 1 januari 2015 laten ingaan,  toen 1 mei 2014 en nu dus al over negen dagen.

De nieuwe regels bieden eindelijk duidelijkheid over wanneer je wel of niet samenwoont. De nieuwe regels bepalen dat wanneer twee AOW-gerechtigden ieder een eigen (huur)huis hebben waarvoor ze de kosten dragen ze niet samenwonen. De nieuwe regels bieden duidelijkheid over het inkomen, boete en mogelijk terugbetalen van onterecht ontvangen geld. Met de nieuwe regels kunnen twee AOW’ers die elkaar regelmatig zien gewoon een alleenstaande AOW ontvangen, € 340 bruto meer dan een gehuwde. De nieuwe duidelijkheid kost de staatsecretaris 25 miljoen euro per jaar, geld dat al gereserveerd is op haar begroting.

 

De nieuwe regels luiden als volgt:

– Beide personen moeten bij de gemeente op een ander adres zijn ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie. Echtparen of geregistreerden komen niet in aanmerking voor de twee-woningen-regel. Heeft een echtpaar twee woningen, dan zou het theoretisch mogelijk zijn om ieder een woning op de eigen naam te zetten, of te gaan scheiden en zo een hogere alleenstaande AOW ontvangen. In het wetgevingsproces is al rekening gehouden met deze creatieve methode om een hoger inkomen te verwerven. Bij het bepalen van wel of niet samenwonen zal en mag de SVB onderzoeken of ieder van de partners van tafel-en-bed zijn gescheiden of duurzaam gescheiden wonen, is dat niet geval, dan blijven beide partners ieder een gehuwden-AOW ontvangen. Ook twee AOW-ontvangers die overwegen samen te gaan wonen, maar een van de twee woningen alleen maar aanhouden voor een hogere AOW zullen door de mand vallen wanneer de tweede woning niet daadwerkelijk zelfstandig wordt gebruikt.

– Beiden moeten een eigen (huur) woningen hebben waarvoor ze de kosten van energie, huur, hypotheekrente of woningonderhoud aantoonbaar zelf dragen.

– Er mogen op het betreffende adres geen andere mensen zijn ingeschreven, minderjarige kinderen uitgezonderd. Verhuurt u een kamer of overweegt u dat te doen, dan verspeelt u daarmee uw recht als zelfstandig wonende AOW’er en levert u toch ongeveer € 340 van uw inkomen per maand bruto in.

– De betreffende woning mag geen kamerbewoning zijn, geen vakantie- of recreatiewoning, geen tijdelijke woonruimte en geen postadres zijn.

– Er mag geen vruchtgebruik of zakelijk recht op de woning zijn gevestigd. Vooral vruchtgebruik beperkt de langstlevende die het vruchtgebruik van de woning hebben geërfd of wanneer de woning in vruchtgebruik is verkregen door verkoop of schenking aan de kinderen.

– De nieuwe regels voor samenwonen gelden alleen voor de AOW, niet voor de Algemene nabestaandenwet of bijstand.

 

Eerder al had de staatsecretaris de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gevraagd om vooruitlopend op de nieuwe regels deze al toe te passen. Met de vervroegde datum zijn vermeende samenwoners niet meer afhankelijk van de goedheid van de SVB, maar kunnen terugvallen op regelgeving, wel zo duidelijk.

 

Nico van Scheijndel

22 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.