Proud to be Senior

Goede doelen vrezen IBAN

januari 2nd, 2014

Het nieuwe Europese bankrekeningnummer, IBAN zorgt er voor dat goede doelen vrezen voor hun inkomsten, het nummer is te lang en te moeilijk om te onthouden.

 

Vanaf 1 februari kunnen we betalingen alleen nog maar doen met het nieuwe Europese IBAN-bankrekeningnummer. Goede doelen vrezen voor hun inkomsten omdat dit nummer dat niet langer uit drie, maar uit achttien cijfers zal bestaan, het is te lang om te onthouden. Het gemakkelijk klinkende nummer van bijvoorbeeld Stichting Vluchteling, 999 is vanaf 1 februari verplicht: NL48INGB0000000999, te lang, te moeilijk.

De branchevereniging van goede doelen wil met de banken afspraken maken om de schade zo gering mogelijk te laten zijn. Het liefst zien ze dat het oude gemakkelijke nummer in gebruik blijft. Het is niet zo dat de goede doelen vijf voor twaalf aan de bel trekken. De hulpacties achter gironummer 555 (NL08INGB0000000555) zijn al twee jaar bezig om het verkorte nummer te behouden, tot nu toe tevergeefs.

De langere Europese IBAN-banknummer is er om gemakkelijker grensoverschrijdende betalingen te doen. Leuk voor ondernemers en consumenten die veel met bedrijven en personen in het buitenland zaken doen. De gemiddelde consument zal er echter zelden of nooit mee te maken hebben, maar wordt wel met het IBAN-nummer geconfronteerd. Het vreemde is dat wanneer je nu een oud, kort bankrekeningnummer gebruikt, het betaalsysteem van het internetbankieren automatisch het oude nummer omzet in een IBAN-nummer, het kan dus wel.

 

Nico van Scheijndel

2 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.