Proud to be Senior

Extra kosten pensioenfondsen

januari 8th, 2014

In het regeerakkoord van de VVD en PvdA staat het al: de kosten voor toezicht op de financiële sector, onder andere de pensioenfondsen moeten in 2015 door de sector zelf betaald worden, maar die protesteert nu.

 

In een brief aan minister Dijselbloem van Financiën geeft de Pensioenfederatie aan kritisch te zijn over de kosten die de pensioenfondsen moeten gaan betalen voor het toezicht op hun handel en wandel. De 40 miljoen euro die het kabinet wil bezuinigen op het financieel toezicht komt dan voor rekening van de sector zelf, een lastenverzwaring.

De sector, de pensioenfondsen en vermogensbeheerders vrezen vooral dat de kosten niet meer in de hand worden gehouden wanneer de overheid niet meer meebetaalt. Wanneer de sector zelf het toezicht moet gaan betalen vanaf 2015 kunnen de kosten volgens de pensioenfondsen zomaar met 4 miljoen euro toenemen, een stijging van 13 procent. De financiële sector wil om de kosten te kunnen beheersen dat de begrotingen van De Nederlandse Bank en de AFM door de Rekenkamer mogen worden onderzocht op doelmatigheid . Bovendien moet er zelfs een wettelijk budgettair plafond komen.

Of het gejeremieer over de kosten terecht is moet nog blijken. Vooralsnog moeten de pensioenfondsen de hand eerst eens in eigen boezem steken met in 2012 4,5 miljard euro aan kosten voor vermogensbeheer en waarschijnlijk 4,8 miljard euro in 2013. Op dergelijke bedragen valt 40 miljoen euro in het niet. En zolang het ABP in 2012 nog 650 miljoen euro aan bonussen kan uitdelen lijkt 40 miljoen euro eerder een gevalletje krokodillentranen.

 

Nico van Scheijndel

8 januari 2014

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.