Proud to be Senior

Veel ouderen komen om bij brand

december 31st, 2013

Het aantal dodelijke slachtoffers bij brand is in 2013 hoger dan in andere jaren. Opvallend is het hoge aantal ouderen dat bij brand omkomt. De brandweer maakt zich zorgen.

 

In 2013 waren er bij brand in een woning of bedrijfspand volgens Brandweer Nederland 52 doden te betreuren. Veel meer dan de gemiddeld 43 van voorgaande jaren. Een kwart van de doden is 65 jaar of ouder. Een verklaring voor het hogere aantal branddoden heeft Brandweer Nederland nog niet, maar het onderzoek Fatale woningbranden, moet uitsluitsel geven. De resultaten worden echter pas komend voorjaar verwacht.

Wel zijn er al twee trends aan te wijzen, het aantal doden als gevolg van branden die zijn ontstaan door koken of frituren, hierbij vielen in 2013 acht doden. Ten tweede het hoge aantal ouderen onder de dodelijke slachtoffers.

De brandweer vreest dat het totaal aantal doden door brand de komende jaren nog zal stijgen. Door het langer zelfstandig wonen van ouderen stijgt het aantal branddoden onder ouderen sneller. De brandweer heeft berekend dat het aantal branddoden door vergrijzing tot 2030 met 13 procent stijgt, maar onder ouderen met 60 procent. Samen met het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen stijgt het aantal branddoden onder ouderen zelfs met 80 procent.

De reden dat ouderen steeds vaker het slachtoffer van brand zijn komt niet door hun vergeetachtigheid volgens René Hagen, lector brandpreventie bij de brandweeracademie. De reden moeten we volgens hem eerder zoeken in het gedesoriënteerd en/of slecht ter been zijn waardoor ouderen niet op tijd weg kunnen komen.

 

Nico van Scheijndel

31 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.