Proud to be Senior

De fraude met zorg- huur- en kindertoeslagen is een landelijk probleem. Alle gemeenten hebben er mee te maken, de politiek eist nu een plan van aanpak.

 

Frauderen met huur- zorg of kindertoeslagen blijkt nog steeds mogelijk en zelfs een landelijk probleem. RTL Nieuws kaartte het probleem gisteren aan. Simon Rijsdijk, de vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) kan in een reactie geen getallen geven, maar beaamt wel dat het een landelijk probleem is. De politiek wil nu eindelijk actie en eist van staatsecretaris Weekers van Financiƫn dat hij met een plan van aanpak komt. Dat plan hoeft volgens Rijsdijk niet zo moeilijk te zijn, gewoon door de gemeenteambtenaar een adrescontrole te laten doen. Langsgaan bij de aanvrager van een toeslag geeft directe controle vooraf. Vooraf controleren of de aanvraag wel juist is lijkt zinvoller dan het terughalen van onterecht ontvangen geld. Niet in de laatste plaats omdat dat veel moeilijker is.

Nu moeten signalen dat er iets mis is van het UWV, de Sociale VerzekeringsbankĀ  of de belastingdienst komen. Zij krijgen ook hun geld terug als er gefraudeerd is, terwijl de gemeente de controle moet uitvoeren, dat is niet erg stimulerend.

De fraude bestrijden door de verschillende toeslagen samen te voegen tot een huishoudtoeslag zal volgen CDA-Tweede Kamerlid peter Omtzigt het probleem niet oplossen: “Wij denken dat ze dat overhaast doen en dat de brokken heel groot zullen zijn als ze dat invoeren zonder dat ze eerst kijken wat er mis kan gaan en wat er op dit moment mis gaat.”

 

Nico van Scheijndel

10 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.