Proud to be Senior

Belastingen in 2014

december 23rd, 2013

 

– De algemene heffingskorting wordt inkomensafhankelijk

– De arbeidskorting voor de lagere inkomens gaat met € 250 omhoog

– De belastingtarieven in de eerste belastingschijf voor 65-minners daalt met 0,75 procent tot 36,25 %

– De eerste belastingschijf voor AOW-ontvangers daalt iets naar 18,35 procent, (0,75 procent lager dan 2013)

– De aftrek specifieke zorgkosten wordt beperkt, niet meer aftrekbaar zijn de aanschafkosten van scootmobielen, rolstoelen en aanpassingen aan, in of om een woning.

– De zorgtoeslag vervalt als het inkomen van een alleenstaande meer is dan € 35.059 en voor een (echt)paar € 51.691 bruto per jaar is. Is er meer vermogen in box 3 boven de vrijstelling dan € 81.360 dan vervalt de zorgtoeslag ook.

– De zorgtoeslag daalt in 2014 met ongeveer 18 procent. De verklaring voor deze daling is dat de premies van de zorgverzekering ook met ongeveer 9 a 10 procent zijn gedaald ten opzichte van 2013. Daarnaast worden voor het eerst de collectieve zorgpremies worden meegenomen in de berekening van de zorgtoeslag. Deze premies liggen gemiddeld 10 procent lager dan de standaard basispremies.

– Om aftrek in de inkomstenbelasting te krijgen, kunnen periodieke giften aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI’s) vanaf 1 januari 2014 via een onderhandse akte van schenking in plaats van een notariële akte worden vastgelegd. Dit bespaart notariskosten. De maatregel geldt ook voor periodieke giften aan verenigingen met ten minste 25 leden.

– De aftrekhypotheekrente wordt vanaf 2014 verlaagt met 0,5 procent. De opbrengst wordt teruggegeven via de derde schijf van de inkomstenbelasting. Het Eigen Woning Forfait stijgt voor woningen van € 75.00 tot € 1.040.000 met 0,1 % naar  0,70 procent.

– Vrijstelling Motor Rijtuigen Belasting, vanaf 2014 geldt de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. Er komt een overgangsregeling voor onder andere oldtimers die op benzine rijden in de leeftijdscategorie van de oldtimer van 26 tot en met 39 jaar. Deze oldtimers mogen in de maanden januari, februari en december niet gebruikmaken van de openbare weg.

– De hoogte van de belastingrente die de Belastingdienst in rekening brengt (of vergoedt) op onder andere een belastingaanslag inkomstenbelasting, erfbelasting en overdrachtsbelasting bedraagt per 2014 minimaal 4%. Dit geldt ook voor de invorderingsrente die de Belastingdienst in rekening brengt als u een belastingaanslag te laat betaalt

– Door de algemene heffingskorting die afhankelijk wordt van het totale inkomen, kunnen personen met meerdere bronnen van inkomen een navordering verwachten van € 300 tot € 500 over 2014. Nu reserveren maakt de pijn dadelijk minder hard.

– Een proefberekening toeslagen maken kan hier

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.