Proud to be Senior

Verpleeghuiszorg onder de maat

november 8th, 2013

Gisterenavond meldde het televisieprogramma Meldpunt van omroep MAX dat de veiligheid voor bewoners van verpleeghuizen onder de maat is. Vooral rondom medicatie en vrijheid beperkende maatregelen is veel mis.

 

De redactie van het televisieprogramma Meldpunt onderzocht 89 rapporten van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Rapporten die in een jaar tijd zijn opgemaakt na een onaangekondigd bezoek aan een verpleeghuis. Uit die rapporten blijkt volgens Meldpunt dat in 98 procent van de onderzochte verpleeghuizen de medicatieveiligheid onvoldoende is. In de helft van de onderzochte huizen zou dat volgens de inspectie tot een hoog veiligheidsrisico leiden. Fout gaat het omdat medicatie over de datum is, medicatie van overleden bewoners nog steeds op de medicijnkar ligt, gegeven medicatie wordt niet afgetekend en dat onbevoegd personeel medicijnen deelt.

Ook blijkt uit de rapporten dat in 87 procent van de onderzochte verpleeghuizen onvoldoende bevoegd personeel in dienst heeft. Ook nu weer leidt dat bij de helft van de verpleeghuizen tot een hoog veiligheidsrisico. Probleem is vooral dat onbevoegd personeel vrijheid beperkende maatregelen toepast.

De IGZ zet vraagtekens bij de statistische methode van de omroep en stelt dat vooral wat minder presterende verpleeghuizen zijn bekeken. Niettemin heeft de IGZ zorgen over kwaliteit en opleidingsniveau van personeel.

 

Nico van Scheijndel

8 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.