Proud to be Senior

Ook vrijstelling oude restschuld

november 20th, 2013

Sinds 1 oktober dit jaar is er een extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting van € 100.000. Sinds gisteren valt ook de restschuld hypotheek van voor 29 oktober 2012 onder de doelen van de vrijstelling.

 

In de Tweede Kamer is gisteren een amendement aangenomen waardoor ook de restschuld hypotheek die is ontstaan voor 29 oktober 2012 onder de doelen van de extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting valt in 2014. De ontvanger van maximaal € 100.000 kan nu een vrijstelling schenkbelasting krijgen wanneer hij het geschonken bedrag aanwendt voor de aankoop, onderhoud of verbetering eigen woning of de aflos hypotheek of het afbetalen van de restschuld hypotheek. Een restschuld hypotheek ontstaat wanneer de woning bij verkoop minder oplevert dan de hypotheek die er op rust. De vrijstelling vraagt de ontvanger zelf bij de fiscus aan.

Het aangenomen amendement is afkomstig van Carola Schouten van de ChristenUnie en Peter Omtzigt van het CDA. Zij constateerden dat de eigenaren van een restschuld van voor 2012 nu nergens heen kunnen. Meefinancieren bij een nieuwe hypotheek bij een andere eigen woning zit er niet in en ze vielen ook buiten de boot van de eerder vastgestelde extra vrijstelling schenkbelasting. Dat hiaat is nu dus gedicht.

 

Nico van Scheijndel

20 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.