Proud to be Senior

Vanaf 2014 is het mogelijk: de budgetzorgverzekering. Voor een hoog eigen risico en een beperkt aantal ziekenhuizen ben je goedkoop verzekerd. Maar heb je eens hulp nodig en let je niet goed op, dan kan je dat duur komen te staan.

 

Vier zorgverzekeraars bieden naast hun reguliere zorgverzekering ook een budgetverzekering aan. Goedkoop, maar met beperkte keuzes en als je echt goedkoop wilt, een hoog eigen risico. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijken er echter grote financiële risico’s aan de budgetpolis te kleven. De financiële risico’s betreft de planbare zorg, zorg waar je een afspraak voor moet maken.

Dat de polis goedkoop is komt door het beperkte aantal ziekenhuizen waarmee een contract is afgesloten. Ga je toch naar een ander ziekenhuis en wordt je daar geopereerd, dan kunnen de kosten flink oplopen. Je draait als je in het verkeerde ziekenhuis bent geholpen op voor 20 tot 50 procent van de kosten. Voor een knieoperatie moet je bijvoorbeeld zelf € 2800 bijbetalen en voor een operatie aan het maagdarmkanaal met een lang ziekenhuisverblijf zelfs € 7500.

De huisarts en het ziekenhuis wijzen je niet op de onvolledige dekking. De huisarts en ziekenhuis zijn niet met uw portemonnee bezig, maar met behandelen. Dat zou volgens de patiëntenfederatie NPCF wel moeten. Maar ook de zorgverzekeraars hebben volgens de NPCF de plicht hun budgetklanten goed voor te lichten.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006 hing de naturaverzekering en de budgetverzekering al in de lucht. Het is pas dit jaar dat zorgverzekeraars er mee aan de slag gaan. De (iets) duurdere restitutieverzekering kost dan wel wat meer, maar de keuzevrijheid en geen verrassingen achteraf is die hogere prijs misschien wel waard. Pas bij uw keuze voor een goedkope zorgverzekering op dat u niet pound foolish but penny wize bent.

 

Nico van Scheijndel

28 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.