Proud to be Senior

Euthanasieverklaring onderhouden

november 19th, 2013

De schriftelijke euthanasieverklaring moet jaarlijks bevestigd worden wil de arts er houvast aan hebben wanneer de betrokkene het zelf niet meer kan aangeven.

 

Zes medici en wetenschappers stellen vandaag in Trouw voor om de euthanasieverklaring jaarlijks te laten herbevestigen in een gesprek tussen arts en betrokkene. Door de wilsverklaring beperkt houdbaar te maken, maximaal twee jaar, moet het onderwerp euthanasie steeds opnieuw tussen arts en betrokkene aan de orde komen. Door de schriftelijke wilsverklaring steeds te herbevestigen ontstaat voor de arts meer zekerheid over de doodswens wanneer de betrokkene dat zelf niet meer kan aangeven bijvoorbeeld door dementie of een herseninfarct. De euthanasieverklaring moet van de zes auteurs een levend document worden, geen eenmalige uiting.

Ook tijdens het ziekteproces moet regelmatig het onderwerp euthanasie aan de orde komen tussen arts en betrokkene, tenminste wanneer euthanasie een wens is. Van de gesprekken moet een verslag komen en een aantekening in het medisch dossier. Volgens de auteurs is zelfs bij gevorderde dementie nog een gesprek over dit onderwerp mogelijk, de arts moet van die momenten gebruik maken.

 

Nico van Scheijndel

19 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.