Proud to be Senior

Pensioenplan sneuvelt

oktober 9th, 2013

Zoals gehoopt of gevreesd is het pensioenplan van het kabinet in de Eerste Kamer gesneuveld.

 

De oppositiepartijen waren gisteren kritisch over het pensioenplan van het kabinet in de Eerste Kamer. Zo kritisch dat er geen meerderheid is ontstaan en het pensioenplan gesneuveld. Het pensioenplan dat een onderdeel was van het Sociaal akkoord, waarbij de pensioenopbouw over meer jaren werd uitgesmeerd en tegen een lager opbouwpercentage per jaar heeft het dus niet gehaald. De oppositiepartijen hadden vooral kritiek op de lagere pensioenopbouw voor jongeren en vroegen zich af of de lagere premies die het kabinet met het pensioenplan voorstond wel haalbaar waren.

De lagere premies zouden de koopkracht moeten stimuleren en het kabinet een bezuiniging van drie miljard euro moeten opleveren. Dat geld zal het kabinet nu ergens anders moeten vinden. De bezuiniging was overigens ook een van de grote hindernissen voor het goedkeuren van het plan. Hervormen van het pensioenstelsel zou nog wel bespreekbaar zijn geweest, maar vooral het CDA was niet van plan te hervormen met als motivatie bezuinigen.

Het pensioenplan was al eerder gekraakt door de Raad van State en ook de pensioenfondsen zagen een lagere pensioenpremie niet zomaar gebeuren. De vraag is welke stappen het kabinet nu zet om enerzijds de  doelstelling van het Sociaal akkoord te realiseren en anderzijds de bezuiniging van drie miljard euro te bereiken.

 

Nico van Scheijndel

9 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.