Proud to be Senior

Geen angst voor de dood

oktober 23rd, 2013

Uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO blijkt dat ver uit de meeste ouderen geen angst voor de dood kennen. Wel is men bang voor een lijdensweg.

 

De grootste ouderenorganisatie van Nederland, de Katholieke Bond voor Ouderen, de Unie KBO heeft onder 600 ouderen laten onderzoeken hoe zij over de dood denken. Bang voor de dood zijn ouderen niet, althans drie kwart van hen niet. Zeven op de tien weet ook al hoe zijn of haar uitvaart er in grote lijnen uit zal zien. De meeste willen gecremeerd, 72 procent en 26 procent kiest voor een begrafenis.

Al zijn de ouderen dan niet bang voor de dood, angst voor een lijdensweg is er wel. Van de ondervraagden ziet 70 procent op tegen een lijdensweg, maar slechts 18 procent heeft maatregelen genomen ter voorkoming zoals een niet-behandel- of euthanasieverklaring.

Dat de angst voor de dood zo klein is komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk omdat veel van de ouderen geloven in een leven na de dood. Ongeveer de helft van de ondervraagden gelooft in een leven na de dood. Gelovigen hebben dat vertrouwen vaker, 72 procent van hen vertrouwt op een hiernamaals.

De resultaten van het onderzoek naar hoe ouderen over de dood denken staan gepubliceerd in het ledenblad van de Unie KBO, Nestor.

 

Nico van Scheijndel

23 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.