Proud to be Senior

Het kabinet heeft met Prinsjesdag een extra vrijstelling schenkbelasting geïntroduceerd. Deze nieuwe vrijstelling van € 100.000 geldt vanaf 1 oktober, maar moet nog wel goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Omdat er weinig weerstand lijkt te zijn tegen de extra vrijstelling lijkt het niet onrealistisch om er van uit te gaan dat vrijstelling ook daadwerkelijk mogelijk zal zijn. Wilt u zeker weten of de vrijstelling van toepassing is, wacht dan tot de laatste weken van december wanneer het belastingplan 2014 door de Eerste Kamer zal zijn goedgekeurd. Een alternatief is om herroepelijk te schenken, u kunt dan altijd nog terug. De door de ontvanger ontvangen rente moet u dan wel als schenking beschouwen.

 

Hieronder de voorwaarden en het model schenkingsakte dat u zelf kunt aanpassen en waarvan u twee akten kunt uitdraaien, een voor u en een voor de ontvanger.

 

De extra vrijstelling schenkbelasting die geldt van 1 oktober 2013 tot januari 2015 is gebonden aan een aantal voorwaarden:

  • Het bedrag mag van een of meerder gevers afkomstig zijn
  • De leeftijd van de ontvanger is vrij
  • De vrijstelling geldt voor een ieder, dus niet alleen ouder-kind
  • Is er eerder gebruik gemaakt van de eenmalige verhoogde vrijstelling, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op het vrijgestelde bedrag.
  • De ontvanger is aangifteplichtig (zorg voor bewijsstukken)
  • De vrijstelling geldt alleen voor de aankoop, onderhoud of verbetering eigen woning ontvanger of de aflossing hypotheek ontvanger
  • Het geschonken bedrag moet binnen drie jaar na ontvangst zijn aangewend voor het doel
  • Er zijn geen vormvereisten bij de onderhandse schenkingsakte. Een voorbeeld van een onderhandse schenkingsakte treft u hieronder aan.

 

De onderhandse akte van schenking

De akte van schenking zoals u die hier aantreft kent allerlei modules die u in de akte kunt opnemen. Welke modules u ook kiest, in ieder geval moet duidelijk zijn wie de schenker en begiftigde zijn, welk bedrag of wat er geschonken is en welke waarde dat vertegenwoordigd. Onder welke voorwaarde u schenkt kunt u vastleggen door modules toe te voegen, nummer alle verschillende artikelen.

Heeft u de onderhandse schenkingsakte samengesteld, maak dan steeds twee originelen en teken die beide zodat schenker en begiftigde een origineel hebben.

 

Overeenkomst van schenking

Onderstaande akte kunt u per onderdeel overnemen en aansluitend nummeren.
De eerste ondergetekende:
1. (beide namen indien ‘echtpaar’)………………………………………………. hierna te noemen “schenker”

verklaart hierbij te willen schenken ……………………………. waarde € ……………., hierna te noemen “het geschonkene”, aan ……………………………………………….., hierna te noemen “begiftigde”, onder de volgende voorwaarden:

 

Herroepelijk schenken

Wilt u herroepelijk schenken dan kunt u de volgende artikelen toevoegen aan de akte. U kunt de gronden van de herroepelijkheid benoemen, bijvoorbeeld omdat u het zelf weer nodig hebt voor levensonderhoud of aankopen. Het meest gemakkelijk maakt u het zich door op te nemen ‘zonder opgaaf van reden’

 

2.1 Schenker heeft de bevoegdheid de schenking te herroepen

Voorbeelden:

  • zonder opgaaf van reden.
  • geheel of gedeeltelijk
  • aanwending zonder toestemming
  • aanwending door onbevoegde (als geld is gestort op een en/of rekening)
  • met of zonder recht van terugvordering van reeds aangewende delen van de schenking

 

2.2 De herroepelijkheid van de schenking vervalt niet/na vijf/tien/vijftien jaren na dagtekening van deze overeenkomst.

2.3 De herroepelijkheid vervalt op de dag dat de schenker/de begiftigde de leeftijd van  … bereikt.

Onder bewind schenken

Wanneer u een begiftigde wel wilt schenken, maar liever zelf de regie houdt over het geschonken bedrag kunt u onder bewind schenken. De begiftigde wordt door de schenking de eigenaar van het geschonken bedrag, maar kan en mag er niet zelfstandig over beschikken.

 

3.1 Schenker voert het bewind over het geschonkene zoals bedoeld in art. 7:182 BW.
3.2 Het in sub 1 vermelde bewind eindigt bij het overlijden van schenker of zoveel eerder als door partijen in onderling overleg schriftelijk wordt overeengekomen. (zie de artikelen over herroepelijk schenken  waarin de herroepelijkheid wordt beperkt)
3.3 Het bewind dient gericht te zijn op

 

Voorbeelden:

  • Toezicht op doelmatige besteding door begiftigde
  • Voorzien in reserve indien schenker behoeftig zou worden
  • Etc.

 

3.4 Schenker zal voor het bewind geen vergoeding ontvangen.
3.5 Schenker is verplicht om jaarlijks schriftelijk rekening en verantwoording af te leggen aan de begiftigde over de stand van de schenking. Deze stand van zaken is bindend voor beide partijen.
Uitsluiting

Om te zorgen dat een door u gedane schenking tot het vermogen van uw eigen kind blijft behoren bij echtscheiding is uitsluiting van gemeenschap mogelijk.

 

4.1 Het geschonkene, alsmede de vruchten daarvan (en hetgeen voor de goederen in de plaats is gekomen of zal komen), zullen niet vallen in enige gemeenschap van goederen waarin de betreffende erfgenaam ten tijde van mijn overlijden zal zijn gehuwd of mocht huwen, noch zal worden betrokken in enige verrekening bij ontbinding van de huwelijksgemeenschap.

 

5.1 Het geschonkene maakt deel uit van de nalatenschap van de langstlevende schenker en moet dan door begiftigde worden ingebracht.

 

Ondertekening

 

Deze overeenkomst is opgemaakt en getekend te ………………………..op …………………………….
schenker (beide ouders, indien in leven)

………………………………………………..

begiftigde ten bewijze van aanvaarding (of de wettelijke vertegenwoordiger)

………………………………………………..

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.