Proud to be Senior

In Nederland wonen 80.000 dementerenden die eigenlijk niet meer voor zich zelf kunnen zorgen alleen thuis. Wie gaat straks voor ze zorgen wanneer ze het zelf echt niet meer kunnen?

 

Uit onderzoek van TNO in opdracht van Alzheimer Nederland blijkt dat 80.000 dementerende nog alleen thuis wonen zonder dat ze dat eigenlijk nog kunnen. Alzheimer Nederland maakt zich zorgen, want wie gaat er voor deze mensen zorgen als het echt niet meer gaat? Het aantal alleenstaanden dementerenden wisselt sterk per stad. Zo kennen Amsterdam en Rotterdam respectievelijk 56 en 52 procent alleenwonende dementerenden. Het Limburgse Maasdonk kent het laagste aantal alleenstaanden met deze diagnose, slechts 23 procent woont daar alleen.

In Nederland zijn naar schatting ongeveer 250.000 dementerenden waarvan bij ongeveer 100.000 die diagnose niet is gesteld. Van de dementerenden woont ongeveer 70 procent thuis.

De overheid wil dat ook, ook mensen die dementeren moeten zo lang mogelijk thuis wonen, ondersteunt door een netwerk van familie, kennissen en buren. Maar wat als dat netwerk ontbreekt? Alzheimer Nederland staat met haar zorgen niet alleen, ook de Inspectie voor de Gezondheid uitte afgelopen zomer al haar zorgen.

Dementie is een groot probleem, alleen al door vergrijzing zal het aantal dementerenden in 2040 zijn verdubbeld. Aan de andere kant wordt er hard gezocht naar een middel dat kan vertragen, behandelen of genezen. Laten we hopen dat een dergelijk middel snel voor handen is en dan vooral omdat dan ouderen door deze ziekte hun waardigheid niet hoeven te verliezen.

 

Nico van Scheijndel

7 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.