Proud to be Senior

Zorgkosten bij 50-plus onbekend

september 16th, 2013

De kosten die gemoeid zijn met de te ontvangen zorg en de steeds grotere eigen bijdrage die de zorgontvanger zelf moet gaan betalen is bij 50-plussers nog vrijwel niet bekend.

 

De organisatie van zorgondernemers Actiz heeft onderzoek gedaan naar in welke mate bij 50-plussers bekend is hoeveel de zorg die ze later zouden kunnen gaan ontvangen kost. Slechts bij 10 procent van de 3000 ondervraagden bleek een goed beeld te hebben van de zorgkosten. Volgens Actiz is het een zorgelijk omdat de zorg de ontvanger steeds meer gaat kosten. 50-Plussers hebben volgens Actiz wel de kosten voor hun uitvaart goed geregeld, maar de periode voor het overlijden, wanneer de meeste kosten voor zorg worden gemaakt, vrijwel niet.

Er is volgens Actiz een cultuuromslag nodig bij de 50-plussers. De overheid doet steeds vaker een beroep op de zelfredzaamheid en de eigen portemonnee van mensen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen het erg belangrijk vinden dat ze zelf de regie blijven houden over hun zorg, maar ze willen er niet voor betalen. De zorg moet de overheid maar betalen.

Een gevaarlijk gedachte, want afgelopen vrijdag heeft de minister van Sociale Zaken Ascher, het rapport Interdepartementaal Beleids Onderzoek 65+, (IBO65) naar de Tweede Kamer gezonden. Uit dit rapport blijkt dat het inkomen van ouderen sinds 1990 met gemiddeld 18 procent is gestegen door hogere pensioenopbouw en overheidsmaatregelen. Ook is het vermogen van de ouderen sinds 1990 flink gegroeid, 40% van e ouderen heeft nu een vermogen van € 200.000. Bovendien is de kans op armoede bij ouderen in 2011 nog maar 3 procent terwijl dit voor de gehele bevolking op 9 procent ligt.

Het rapport is koren op de molen van een overheid die de zorgkosten steeds meer bij de zorgvrager zelf neer legt.

 

Nico van Scheijndel

16 september 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.