Proud to be Senior

Koopkrachtverlies valt mee

september 18th, 2013

Het verlies aan koopkracht valt in 2014 nog mee. Het Nibud heeft de koopkrachtontwikkeling voor 100 verschillende huishoudens berekend vooral ouderen en gezinnen met veel kinderen gaan er het meeste op achteruit.

 

Een alleenverdiener zonder kinderen die met vervroegd pensioen is gaat in er 2014 het meeste op achteruit. Bij een inkomen van € 25.000 bruto per jaar min 2,5 procent en bij een inkomen van € 50.000 zelfs 5,2 procent. Ook gezinnen waar een partner werkt en met veel kinderen gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Een kostwinner met vijf kinderen en een jaarinkomen van € 40.000, 2,2 procent.

Vooral ouderen gaan er in het overzicht van het NIBUD volgend jaar weer

op achteruit. De kortingen op de pensioenen en wegvallende belastingvoordeeltjes doen de koopkracht dalen.

Een alleenstaande met alleen AOW blijft volgend jaar op nul staan. Een gepensioneerd echtpaar met AOW en samen een pensioen van € 60.000 krijgen het het hardst voor hun kiezen, hun koopkracht daalt met 2,3 procent.

De koopkrachtplaatsjes zeggen echter niets over chronisch zieken en gehandicapten. Door het wegvallen van allerlei regelingen die gecompenseerd moeten worden door gemeentelijke regelingen is nog niet duidelijk hoe groot de inkomensachteruitgang voor hen zal uitpakken.

Opvallend is dat in de begeleidende tekst van de miljoenennota de regering probeert het beeld van de arme oudere uit de wereld te helpen door te wijzen op de recente cijfers van het Centraal Planbureau (nieuwsbericht 16 september). Ouderen zijn niet arm volgens de regering en kunnen best wat missen.

Nieuwsgierig naar de andere koopkrachtontwikkelingen? Kijk eens op de site van het Nibud.

 

Nico van Scheijndel

18 september 2013

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.