Proud to be Senior

De AOW-toeslag voor AOW’ers met een inkomen van € 46.000 of meer bruto per jaar blijft misschien toch, de oppositie ziet de afschaffing niet zitten.

 

Gisterenavond behandelde de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken om de AOW-toeslag voor AOW’ers met een hoog inkomen vanaf 2015 geleidelijk af te bouwen. De oppositiepartijen op misschien GroenLinks na voelen echter weinig voor dit voorstel. De kritiek van de oppositiepartijen is dat mensen de overgang niet hebben kunnen plannen en dat de overheid zich onbetrouwbaar toont. De partijen die zich verzetten denken bovendien dat het wetsvoorstel in strijd is met het Europees verdrag. Omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft lijkt het wetsvoorstel van staatsecretaris Klijnsma daardoor te stranden.

Tot 2015 kunnen partners die al AOW ontvangen voor hun weinig of niet verdiende partner een AOW-toeslag ontvangen, dat recht blijft voor hen ook na 2015 bestaan. Is het inkomen echter meer dan € 46.000 bruto per jaar exclusief AOW, dan wordt volgens het wetsvoorstel van Klijnsma de AOW-toeslag jaarlijks wat minder om in 2018 volledig te vervallen. Het kabinet verwacht dat 13 procent van de AOW’ers er mee te maken zal krijgen en dat het in 2015 om 27.000 personen gaat. De afschaffing moet in 2018 een bezuiniging van 65 miljoen euro opleveren.

Voor iedereen die na 2015 de eerste AOW ontvangt en een jongere partner heeft is er ongeacht het inkomen geen AOW-toeslag meer. Is het gezamenlijke inkomen voor hen minder dan het minimum inkomen, dan wacht de bijstand (uitgekeerd door de SVB).

 

Nico van Scheijndel

20 september 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.