Proud to be Senior

Met 85 jaar het gelukkigst

augustus 6th, 2013

Uit onderzoek onder 340.000 deelnemers blijkt dat het geluksgevoel na het 50ste  jaar geleidelijk toeneemt om met 85 jaar te pieken. Waarom ouderen het gelukkigst zijn kent vele mogelijkheden.

 

Uit het onderzoek van Gallup onder 340.000 deelnemers van 18 tot 85 jaar blijkt dat de oudsten het gelukkigst zijn. Gallup publiceerde de bevindingen onlangs in Sience. Ouder worden, dichter bij de dood staan, het maakt de mensen niet treurig, maar gek genoeg zijn juist de oudsten het gelukkigst. Vanaf ongeveer 50 jaar neemt het geluksgevoel langzaam maar zeker toe om te pieken bij 85 jaar.

Waarom dat zo is lijkt niet eenduidig te beantwoorden. Hoofdonderzoeker Dr. Arthur Stone  speculeert over de oorzaken van dit geluk. ‘Het kan zijn dat veranderingen in het milieu van de leeftijdsgroepen zorgen voor meer geluk. Of aan hoe je de wereld bekijkt op een bepaalde leeftijd qua psychologische veranderingen.’ Het kan volgens hem ook liggen aan het feit dat ouderen steeds beter met problemen om kunnen gaan: ouderen hebben de minste negatieve emoties. Een andere mogelijkheid voor het groeiende geluk naar mate me ouder wordt, kan zijn dat met de leeftijd ook de waardering voor het leven zelf toeneemt. Of dat ouderen een groter vermogen hebben om met de deining van het leven mee te bewegen of misschien zijn ze gewoon minder ambitieus, hebben ze minder verwachtingen van zichzelf.

Hoe dan ook, terwijl het lichaam het steeds vaker laat af weten bij het ouder worden lijkt ons geestelijke welzijn de lichamelijke aftakeling met een geluksgevoel te compenseren.

 

Nico van Scheijndel

6 augustus 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.