Proud to be Senior

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil nog geen onderzoek laten doen naar het aantal slachtoffers van ouderenmishandeling door mantelzorgers. Hij wil eerst een verkenning afwachten.

 

Naar verwachting worden jaarlijks 200.000 ouderen het slachtoffer van mishandeling. Naar verwachting want het aantal van 200.000 is een getal dat uit 1996 dateert. Betrouwbare actuele cijfers zijn moeilijk te vinden. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn gevraagd onderzoek te doen naar het voorkomen van ouderenmishandeling in Nederland. De staatssecretaris voelt er echter niets voor nu al een dergelijk onderzoek te doen dat inzicht moet geven in het voorkomen van ouderenmishandeling in Nederland. Hij wil eerst een verkenning afwachten die in het najaar van 2013 verschijnt.

In het actieplan: In veilige handen, dat werkt aan meer veiligheid voor ouderen die in een afhankelijkheidssituatie zitten wordt het aantal van 200.000 mishandeling slachtoffers genoemd. Zelfs dit aantal zou volgens het actieplan het topje van de ijsberg zijn. Voor Bergkamp reden genoeg om het niet bij die vaagheid te houden, maar nauwkeuriger te weten hoeveel ouderen in Nederland met mishandeling te maken hebben. Zelf zullen de ouderen die met mishandeling te maken hebben dit zelf niet snel als zodanig benoemen. Bovendien praten ze wanneer ze zich de mishandeling wel bewust zijn niet graag uit schaamte of uit angst voor de gevolgen. Omstanders zien de mishandeling vaak zelf niet, ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat het in hun situatie of instelling voorkomt.

Meten is weten, wanneer 200.000 ouderen het topje van de ijsberg zijn is het hard nodig om precies te weten hoeveel ouderen slachtoffer zijn van mishandeling zodat adequaat gehandeld kan worden. Hoewel het aantal van 200.000 al beschamend genoeg is.

 

Nico van Scheijndel

22 augustus 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.