Proud to be Senior

Volgens de recent verschenen uitgave Geven in Nederland zijn vrijwilligers nog steeds vaak ouder, hoger opgeleid en hebben een kerkelijke achtergrond, maar het aantal vrijwilligers daalt.

 

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrijwilliger ligt hoger dan de gemiddelde leeftijd van Nederland. Vrijwilligers zijn dan ook vaak ouderen. Daarnaast is de Nederlandse vrijwilliger vaker hoger opgeleid en heeft vaker een kerkelijke achtergrond. Gek genoeg zijn het wel vaker mensen met een lager inkomen en ervaren ze een grotere sociale druk om vrijwilligerswerk te doen.

In Nederland waren er volgens het rapport Geven in Nederland in 2012 6,3 miljoen vrijwilligers actief, dat is naar schatting 38 procent van de Nederlandse bevolking. Het percentage vrijwilligers is ten opzichte van 2010 met 2 procent gedaald. Wel zijn de huidige vrijwilligers meer tijd aan hun vrijwillige activiteiten gaan besteden. Gemiddeld besteden vrijwilligers maandelijks 21 uur per maand aan hun activiteit of activiteiten. Dat was in 2010 nog 19 uur. Het percentage dat slechts eenmaal per jaar aan vrijwilligerswerk doet zoals bij de landelijke actie NL Doet, of het beklimmen van de Alp d’HuZes ligt sinds 2008 op 4 procent.

De meeste vrijwilligers houden zich bezig met bestuurlijke taken, het doen van klussen, kantoorwerk, administratie en het bieden van vervoer.

Dat mensen vrijwilligerswerk doen komt omdat ze iets kunnen leren, omdat ze het belangrijk vinden om anderen te helpen (waarden) of voor zelfbevestiging. Zo vind 58 procent dat het vrijwilligerswerk hen nieuwe inzichten verschaft en 55 procent van de vrijwilligers zegt dat ze door het doen van vrijwilligerswerk tonen dat ze het belangrijk vinden om anderen te helpen.

 

Nico van Scheijndel

29 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.