Proud to be Senior

Ouderen wél verhuisbereid

juli 22nd, 2013

Uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO blijkt dat bijna 75 procent van de ouderen wel wil verhuizen als de levensfase daartoe aanleiding geeft. Maar dan moeten er wel voldoende geschikte woningen komen.

 

Ouderenorganisatie ANBO ondervroeg ruim 1700 van haar leden naar hun woonwensen. Naar de woonwensen  nu en wanneer er behoefte zou zijn aan zorg. Bijna 75 procent geeft aan te willen verhuizen naar een andere woning wanneer de levensfase daartoe aanleiding geeft. Negentig procent van de respondenten zou zelfs willen verhuizen als de partner zorg nodig heeft zodat hij thuis kan blijven wonen. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan, is hiermee de verrassende bereidheid uitgesproken om de gezinswoning te verlaten voor een woning die is afgestemd op de behoeften van senioren.

Helaas is er op dit moment nog een groot tekort aan geschikte seniorenwoningen. Er zouden 84.000 geschikte ouderenwoningen bij moeten komen om in de behoefte te kunnen voorzien. Een behoefte die alleen maar groter wordt nu de toegang tot verpleeg- en verzorgingshuis er alleen nog maar is voor de zwaarste gevallen.

Minister Blok van Wonen ziet de noodzaak van meer geschikte ouderenwoningen nog niet zo. Wel is hij bereid onderzoek te laten doen naar wonen met zorg, woningenwaar zorg en diensten in de nabijheid of op afroep beschikbaar zijn. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil bevorderen dat gemeenten met wooncorporaties prestatieafspraken maken over toewijzing en bij aanpassing voldoende rekening houden met mensen die in de toekomst langer thuis wonen en daar zorg ontvangen. De helft van de respondenten van het ANBO-onderzoek zeggen dat de gemeenten desnoods ouderen met geld moeten stimuleren om hun ongeschikte eengezinswoning te verlaten voor een geschikte ouderenwoning.

 

Nico van Scheijndel

22 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.