Proud to be Senior

Ouderen verhuizen liever niet, blijven het liefst in de vertrouwde omgeving wonen en hebben steeds vaker een eigen huis. Door hun honkvastheid stagneert de woningmarkt.

 

Uit het rapport Vergrijzing en woningmarkt blijkt dat ouderen liever niet verhuizen. Het rapport dat is opgesteld door het Planbureau voor de leefomgeving geeft een goed overzicht van de woningmarkt van ouderen en wat ouderen willen. Verhuizen willen de ouderen in Nederland in ieder geval het liefst niet. Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de 65-plussers beslist niet wil verhuizen. Onder 20- tot 30-jarigen is die honkvastheid slechts 41 procent.

Dat de ouderen niet willen verhuizen heeft vele oorzaken zoals de emotionele gehechtheid aan de woning of omdat een verhuizing een stap terug doen is. Of de woning nu wel of niet geschikt is om oud in te worden, het deert de ouderen niet, 94 procent van de 65-plussers geeft aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met de huidige woning.

Maar als ouderen willen verhuizen wordt het ze niet gemakkelijk gemaakt. Er zijn vaak geen geschikte woningen voor ze in de vertrouwde buurt, de woning raakt niet verkocht of ze komen niet in aanmerking voor een goedkope huurwoning.

De overwaarde die de huidige ouderen in hun huis hebben halen ze er liever niet uit, als dat al kan. De overheid zou graag zien dat de ouderen de overwaarde inzetten voor het zelf inkopen van zorg, maar of die wens gerealiseerd kan worden is nog maar de vraag. Momenteel onderzoekt de Taskforce Verzilvering de mogelijkheden.

Toch zijn er argumenten om ouderen te verleiden om te verhuizen. Door niet te verhuizen stagneert de woningmarkt. Ouderen hebben steeds vaker een eigen woning, die niet vrijkomt als de ouderen blijven zitten waar ze zitten. Bovendien zijn veel en steeds meer woningen feitelijk ongeschikt om oud in te worden door hun trappen of ander ongemak. Misschien moeten ouderen verleid worden met woningen die wel een verbetering zijn en een hogere status hebben ten opzichte van de huidige woning. Woningen die (financiële) zekerheid bieden en als daar behoefte aan is een hoger besteedbaar inkomen. De markt moet in die mogelijkheid gaan voorzien, een eerste aanzet daarvoor is er al met SH-Wonen, helaas alleen nog in Rotterdam.

 

Nico van Scheijndel

16 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.