Proud to be Senior

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat de oproep van minister-president Mark Rutte om meer geld uit te geven vooral bedoeld is voor ouderen. Maar het meeste geld van ouderen zit vast in de stenen of is bedoeld als zekerheid.

 

In een interview in Vrij Nederland heeft de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem gezegd dat de woorden van de minister-president om meer uit te geven vooral voor de oren van ouderen zijn bedoeld. Jongeren hebben nog volop schulden (in hun huis), ouderen hebben de afgelopen 20 30 jaar juist vermogen kunnen opbouwen in hun woning.Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen’, aldus de minister.

Maar het vermogen van de meeste ouderen zit vast in de eigen woning en dat geld komt er niet of tegen hoge kosten uit. De Taskforce Verzilveren onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de overwaarde te kunnen opnemen. Maar uit de tussenrapportage blijkt vooralsnog alleen maar dat het vooral niet mogelijk is en komen financieel gevaarlijke alternatieven zoals de reverse mortgage aan de orde. Bij een reverse mortgage los je een hypotheek niet af, maar neem je juist steeds een beetje geld op waarover rente is verschuldigd. Dat gaat goed zolang je niet veel geld opneemt en niet al te oud wordt en de huizenprijzen niet dalen, maar het liefst stijgen. Gaat het niet zoals het moet, dan wordt de omgekeerde hypotheek eerder een last dan een oplossing.

Ouderenorganisaties doen het voorstel van de minister om ouderen meer geld uit te laten geven af als een ondoordacht, idioot en absurd. Zowel de ANBO als de PCOB als 50Plus wijzen er op dat ouderen inderdaad meer vermogen hebben dan jongeren, maar dat dit vermogen vaak vast zit. Bovendien hebben ouderen door een stapeling van maatregelen al veel ingeleverd. En niet in de laatste plaats, ouderen willen de vrijheid hebben om zelf te beslissen waar ze hun geld aan uitgeven. 50Plus wijst er nog op dat schenken aan (klein) kinderen misschien een optie is, maar met gunstiger voorwaarden dan nu alstublieft.

Een ander aspect is dat wanneer ouderen hun geld nu uitgeven aan consumptieve goederen of door te schenken aan de volgende generatie het wel eens in het nadeel van de overheid kan uitpakken. Bij een lager vermogen is ook minder eigen bijdrage zorg verschuldigd wat de zorg voor de minister van Financiën duurder maakt.

 

Nico van Scheijndel

9 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.