Proud to be Senior

Oude wandelaars onderzocht

juli 16th, 2013

Vandaag begint de Nijmeegse Vierdaagse én het onderzoek naar de achtergronden van 50 fitte tachtigers die meelopen. Het UMC Radboud  onderzoekt hun geheim.

 

De Nijmeegse Vierdaagse is deze week niet alleen het terrein van ruim tweeënveertigduizend wandelaars, maar ook van de onderzoekers van het UMC Radboud. De onderzoekers gaan proberen het geheim van de fitte tachtigers te ontrafelen. De onderzoekers willen weten hoe het komt dat 80-plussers vier dagen achtereen fikse wandelingen kunnen maken. Om daar achter te komen doen ze bloedonderzoek, meten ze de spierkracht, loopsnelheid en de bloeddruk, ook houden ze een vochtbalans van de wandelaars bij en doen ze genetisch onderzoek bij de wandelaars en hun kinderen en kleinkinderen. Zo willen de onderzoekers er achter komen of de vitaliteit de oorzaak is van leefgedrag of genetische aanleg.

‘Meestal wordt bij gezondheidsonderzoek onder ouderen gekeken naar kwaaltjes’, vertelt onderzoekster Maria Hopman. ‘Uniek in dit onderzoek is dat we juist sterke mensen volgen. Het is bijzonder dat we hier een grote groep hebben van mensen die op hoge leeftijd nog zo fit zijn.’

 

Nico van Scheijndel

16 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.