Proud to be Senior

Het gebruik van de scootmobiel is niet zonder gevaar, vooral omvallen van de scootmobiel komt relatief vaak voor met een bezoek aan de spoedeisende hulp als gevolg.

 

Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft VeiligheidNL onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ongevallen van 250 bestuurders van een scootmobiel. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral omvallen van de scootmobiel de oorzaak van ongelukken is. Zeven op de tien ondervraagden zegt te zijn omgevallen met de scootmobiel. Van hen had 20 procent last van steile hellingen, schuine stoepranden of hobbels en kuilen. Besturingsfouten zorgen voor 14 procent voor ongelukken. Kantelen in de bocht is voor 7 procent de reden van omvallen. Maar bestuurders vallen ook omdat de armleuning nog omhoog staat (5 procent).

Van de ondervraagden heeft 48 procent een breuk opgelopen na de val en 46 procent kwam er met oppervlakkig letsel vanaf.

De afgelopen jaren steeg het aantal scootmobielen in Nederland van 150.000 in 2006 naar 250.000 in 2012. Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp bleef naar verhouding ongeveer gelijk, van 1200 in 2007, naar 2000 in 2011.

Geen onderzoek zonder aanbevelingen om problemen in de toekomst te voorkomen of te verminderen. Zo doet VeiligheidNL de suggestie om de gas- en remconstructie veiliger te maken, de bestuurders goed te trainen en wegen zo in te richten dat scootmobielgebruikers er veilig kunnen rijden.

 

Nico van Scheijndel

11 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.