Proud to be Senior

De nieuwe pensioenwet waar het kabinet afgelopen vrijdag over heeft gesproken maar waarover nog geen besluit is genomen levert geen bezuiniging op, het kost juist geld.

 

Het kabinet wil 3 miljard bezuinigen op de pensioenpremies, daarvoor heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken afgelopen vrijdag een wetsvoorstel ingebracht bij de ministerraad. Over het wetsvoorstel is nog geen besluit genomen. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft wel pensioenfonds ABP gevraagd het plan eens door te rekenen. Uit die berekeningen blijkt nu dat er geen sprake is van een bezuiniging, maar dat de overheid als werkgever van de ambtenaren en het onderwijs vele honderden miljoenen extra aan pensioenpremie moet gaan betalen. Ook ander pensioenfondsen verwachten dat de pensioenpremies door het nieuwe pensioencontract zullen stijgen.

Dat er niet bezuinigd wordt, maar dat het nieuwe pensioencontract juist geld kost is een flinke tegenvaller voor het kabinet. Het ministerie van Sociale Zaken houdt in haar plannen rekening met een meevaller. Het nieuwe pensioencontract voorziet er in dat de pensioenpremies en de pensioenopbouw lager worden. Of ondanks de hogere premies de pensioenopbouw nog steeds daalt is nog niet bekend. Het zou me echter niet verbazen als de pensioenopbouw ondanks de hogere kosten toch lager uitvalt. Tenminste als de pensioenfondsen hun beleid dat het Financieel Dagblad 1 juli publiceerde volhouden.

 

Nico van Scheijndel

10 juli 2013

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.