Proud to be Senior

Het extraatje voor mantelzorgers van € 200 dreigt per 2015 te verdwijnen als de gemeenten dit compliment niet gaan overnemen. Mezzo pleit voor maatregelen.

 

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg wil dat het mantelzorgcompliment blijft bestaan. Dit blijkt uit de brief Versterken, verlichten en verbinden, van staatssecretaris Van Rijn (VWS) die hij afgelopen zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor het waarderen en erkennen van mantelzorgers, maar daar krijgen ze geen extra geld voor. Mezzo vindt dat het waarderen van de mantelzorgers een taak van de Rijksoverheid moet blijven, bij voorkeur via de belastingen of een subsidie. En als het dan toch bij de gemeenten komt, dan via een wettelijke verplichting de mantelzorgers te waarderen en te erkennen. Over dat laatste is Mezzo momenteel in gesprek met Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG).

De € 200 euro die de mantelzorgers in Nederland ontvangen is enerzijds een erkenning van hun diensten en dienstbaarheid en anderzijds een tegemoetkoming aan de kosten die zij maken. Gemiddeld heeft een mantelzorger jaarlijks € 1100 aan extra kosten, bijvoorbeeld voor telefoon of reiskosten.

Iemand met mantelzorgtaken zorgt minstens acht uur per week en/of voor een periode van minimaal drie maanden voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Nederland telt momenteel 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Al die vrijwilligers nemen de professionele zorg veel werk uit handen en maken het mogelijk voor de betrokkene om langer thuis te kunnen blijven wonen.

 

Nico van Scheijndel

23 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.