Proud to be Senior

Dementerenden met de handen laten eten zorgt er voor dat ze weer goed gaan eten. De maaltijd moet er wel aan worden aangepast.

 

Uit een proef in een verpleeghuis in Best blijkt dat dementerenden die niet meer met een bestek kunnen eten, maar ook niet geholpen willen worden prima met de hand willen en kunnen eten. Door niet meer een gewone maaltijd aan te bieden, maar zogenaamd fingerfood blijken dementerende ouderen weer goed te gaan eten. De proef met fingerfood is gedaan in verpleeghuis Archipel Kanidas in Best. De leverancier van de maaltijden daar heeft de gerechten aangepast omdat niet al het voedsel, zoals aardappelpuree en rijst, geschikt zijn voor met de handen eten. Het aangebodene fingerfood bestaat onder andere uit bloemkoolroosjes, worteltjes, groentetaart en gebakken aardappelschijfjes.

Het idee van fingerfood komt uit Amerika, maar in het verpleeghuis had het personeel al eerder ervaring met de handen etende ouderen. Het personeel merkte dat wanneer dementerenden niet meer met bestek uit de voeten konden en ook geen hulp wilden, dat ze dan zelf al met de handen gingen eten. Voor de familie is het even wennen, we zijn het in Nederland niet zo gewend om met de handen te eten, maar de dementerende ouderen gaan er weer goed van eten.

 

Nico van Scheijndel

12 juli 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.