Proud to be Senior

Wachtwoorden niet veilig

juni 19th, 2013

Wachtwoorden zijn niet veilig in Nederland. We vernieuwen de wachtwoorden te weinig, delen ze met anderen of schrijven ze op, of gebruiken voor alles het zelfde wachtwoord.

 

Steeds meer en steeds vaker is voor een dienst een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Voor senioren geldt dat het wachtwoord niet regelmatig gewijzigd wordt omdat nieuwe wachtwoorden lastig te onthouden zijn (45 procent) of omdat het wijzigen zelf een drempel op zich is (23 procent). De gegevens zijn afkomstig van een onderzoek dat Seniorweb onder 2200 respondenten heeft laten uitvoeren. De conclusie van het onderzoek is dat het gebruik van wachtwoorden voor verbetering vatbaar is. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders veilig internetten belangrijk vinden, maar er niet naar handelen. Onder de jongeren (jonger dan 30 jaar) gebruikt twee derde voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord. Bij 50-plussers is dat bijna de helft.

Regelmatig wijzigen van het wachtwoord doet slechts 11 procent van de oudere internetgebruikers, jongeren doen dit dubbel zo vaak. Wel maakt 61 procent van de ouderen gebruik van sterke, maar moeilijker te onthouden wachtwoorden. De ouderen kennen hun wachtwoorden voor 26 procent uit het hoofd (jongeren voor 89 procent). Om de wachtwoorden beter te kunnen onthouden schrijven ouderen ze voor 65 procent op, jongeren doen dit slechts voor 12 procent. Opschrijven van wachtwoorden zoals de ouderen doen is misschien niet veilig, maar wachtwoorden delen met anderen zoals de jongeren voor 42 procent doen is net zo min een veilige methode.

 

Nico van Scheijndel

19 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.