Proud to be Senior

Volgens een advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg kunnen patiënten nog altijd onvoldoende meebeslissen over de zorg die zij ontvangen. Dat moet desnoods met wetgeving veranderen.

 

Het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 in is gegaan moest er mede voor zorgen dat patiënten meer over hun eigen zorg te zeggen zouden krijgen. Er zijn volgens de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg veel ontwikkelingen ten goede. Toch constateert de Raad dat patiënten nog onvoldoende kunnen participeren in de zorg terwijl zij dat wel willen.

Om te zorgen dat de patiënt meer over zijn eigen zorg te zeggen krijgt en daarmee de zorg doelmatiger maakt, moet er desnoods een wettelijk recht op een individueel zorgplan komen. Ook stelt de Raad voor om het beloningssysteem zo aan te passen dat zorgverleners gestimuleerd worden om te komen tot gezamenlijke besluitvorming. Omdat niet duidelijk is of die gezamenlijke besluitvorming ook tot betere zorg en kostenbesparing zal leiden moet dat volgens de Raad wel onderwerp van onderzoek zijn.

 

Nico van Scheijndel

21 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.