Proud to be Senior

Uit onderzoek van ouderorganisatie ANBO blijkt dat bijna 70 procent van de ondervraagde ouderen de stemcomputer terug wil. De anderen blijven liever met het rode potlood stemmen.

 

Alweer enige tijd stemmen we weer met het rode potlood, de stemcomputer zou het stemgeheim onvoldoende kunnen garanderen. Voor vele ouderen is dat geen probleem, ruim 70 procent ziet liever de stemcomputer terug. Van de voorstemmers meent 40  procent dat de stemcomputer betrouwbaarder is, 21 procent meent dat de stemcomputer het stemgeheim beter waarborgt, maar 60 procent vindt het rode potlood niet meer van deze tijd. Verder vindt driekwart van de voorstemmers het belangrijk dat de uitslag sneller bekend is.

Van de 11.119 deelnemers aan het onderzoek (leden en niet-leden van de ANBO) hecht 31 procent aan het rode potlood. De helft van hen vindt de computer onbetrouwbaar, een kwart heeft geen vertrouwen in het geheim houden van het stemgedrag en een derde vindt het rode potlood romantischer dan een knop indrukken.

De overheid overweegt om bij de volgende verkiezingen de stemcomputer weer in te voeren. Of de bezwaren die geleid hebben tot het opnieuw met het rode potlood stemmen nu opgelost zijn of niet het maakte de ondervraagden niet uit, 83 procent van hen blijft dan bij zijn mening.

 

Nico van Scheijndel

20 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.