Proud to be Senior

Ouderen op straat gezet

juni 10th, 2013

Zorgverzekeraars lopen op de muziek vooruit en maken hun eigen beleid waardoor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen na drie jaar weer zelfstandig moeten gaan wonen. Belangenorganisaties willen dat de staatssecretaris weer de regie pakt.

 

Zorgverzekeraars Achmea en Agis lijken een eigen beleid te voeren als het gaat om het vergoeden van de kosten van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen met een lage zorgbehoefte, een lage zzp. Adviesbureau Berenschot waarschuwt daarvoor in een eind vorige week verschenen rapport. Achmea gaat met het beleid verder dan het regeerakkoord. Hierin staat dat ouderen met lichte zorgvragen thuis moeten blijven wonen. Dit jaar is begonnen met de zogeheten zorgzwaartepakketten (zzp) 1 en 2, volgend jaar volgt zzp 3, in 2016 zzp 4 voor de helft. Volgens het regeerakkoord geldt de maatregel voor nieuwe gevallen. Zorgverzekeraar Achmea wil echter drie jaar na de laatste instroom van nieuwe bewoners de financiering via de zorgkantoren beĆ«indigen. Daarmee scherpen ze hun eigen beleid aan – tot voor kort rekenden zij met een termijn van acht jaar.

Wanneer de zorgverzekeraars de betaling van de bewoners met een lage zorgzwaarte willen beƫindigen in 2016, komen de ouderen die in 2012 zijn opgenomen in 2016 weer op straat te staan. Ze moeten dan maar weer zelfstandig wonen. Achmea heeft ondertussen de formulering al wat afgezwakt, maar Actiz de brancheorganisatie van verpleeg- verzorgingshuizen is er niet gerust op. Staatssecretaris Van Rijn moet in hun ogen de regie nemen en met een akkoord komen waarin helder staat wat wel en niet mag.

 

Nico van Scheijndel

10 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.