Proud to be Senior

KWF Kankerbestrijding vraagt aandacht voor ouderen en kanker. Vaak worden ouderen door gebrek aan specifieke kennis onder- of juist overbehandeld. Meer onderzoek en deskundigheid is nodig.

 

Ondanks het feit dat 60 procent van de kankerpatiënten ouder is dan 65 jaar, is er een groot kennistekort over kanker bij ouderen. Het huidige zorgstelsel in onvoldoende uitgerust voor deze omvangrijke groep. KWF Kankerbestrijding vraagt met de uitgave Kanker en Ouderen, 65 redenen om vandaag te investeren in morgen, aandacht voor deze grote groep kankerpatiënten.

Er is volgens de uitgave veel onwetendheid over kanker en ouderen. Die onwetendheid komt doordat medicatie en behandelingen getest worden op jongeren. Bij ouderen is juist vaak veel meer aan de hand dan alleen kanker. Bijkomende ziekten zoals hartkwalen, diabetes en dementie maken de diagnostiek, behandeling en begeleiding complexer. Daarnaast zijn er bij ouderen vaak fysieke cognitieve en sociale  beperkingen die een gewone behandeling in de weg staan.Leeftijd is daarbij geen maatstaf, vitaliteit van ouderen wel. Verkeerde inschattingen leiden volgens KWF Kankerbestrijding vaak tot de genoemde over- of onderbehandeling.

Naast de medische kant is ook de zorg voor oudere kankerpatiënten niet adequaat. De huidige richtlijnen bevelen standaardbehandelingen aan die niet zonder meer toepasbaar zijn op alle ouderen.Ouderen hebben ook vaak andere voorkeuren, wensen en verwachtingen ten aanzien van de zorgverlening. Specifieke aandacht voor deze verschillen is nodig om ouderen met kanker passende zorg te kunnen bieden.

Er valt volgens KWF Kankerbestrijding nog veel te verbeteren. Met aanvullend onderzoek en meer samenwerking tussen de verschillende beroepsgroepen in de zorg zijn al grote stappen te zetten. Als ook de eerstelijns zorg (onder andere de huisarts) meer betrokken wordt en er bovendien specialisten komen met als aandachtgebied kanker en ouderen, dan gaat de zorg voor ouderen met kanker met sprongen vooruit.

 

Nico van Scheijndel

12 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.