Proud to be Senior

Ondernemer van de zon

juni 21st, 2013

Het Europese Hof van Justitie  heeft in een zaak van een Oostenrijkse particulier bepaald dat particulieren met zonnepanelen over de door aan het net geleverde stroom btw moeten berekenen. Met zonnepanelen ben je nu dus ook ondernemer.

 

Particulieren die zonnepanelen op het dak hebben en de overtollige stroom die ze overdag opwekken terugleveren aan het net blijken btw-plichtige ondernemers te zijn. Althans volgens een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Tot nu toe was van een aparte btw-boekhouding geen sprake en saldeerden de particulieren de geleverde stroom in de zonloze uren met de overtollige stroom van de zonuren overdag. Met die eenvoudige regeling is het nu afgelopen. Particulieren met zonnepanelen die stroom terugleveren moeten nu een btw-nummer aanvragen, nota’s schrijven aan de ontvanger van hun energie en aangifte omzetbelasting doen.

Het enige positieve is dat de btw die ze hebben betaalt voor de zonnepanelen en het plaatsen ervan in mindering te brengen is op de btw die ze moeten afdragen. Of dat ook met terugwerkende kracht kan is nog niet duidelijk. Is minder dan € 1883 aan btw af te dragen dan komt de energieproducent in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling en hoeft er uiteindelijk niets te worden afgedragen. Omdat de meeste particulieren niet zoveel stroom terugleveren aan het net zal de btw-verplichting niet zo’n vaart lopen. Om onrust te  voorkomen zou het goed zijn wanneer de ministeries van Financiën en Economische Zaken zo snel mogelijk een werkzame oplossing vinden voor de btw verplichting.

 

Nico van Scheijndel

21 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.