Proud to be Senior

Uit de driejaarlijkse monitor Investeren voor de toekomst, blijkt dat er een toenemende behoefte aan ouderenhuisvesting met zorg bestaat, maar de sector investeert niet en de minister ziet geen noodzaak.

 

Het aantal woningen dat geschikt is voor mensen met een beperking is in de periode 2009 – 2012 met 120.000 toegenomen. Toch bestaat er nog een behoefte van 84.000 van deze veelal nul-treden-woningen, net zoveel als in 2009. De cijfers zijn afkomstig uit de driejaarlijkse monitor Investeren voor de toekomst, waarin een inventarisatie wordt gemaakt van de vraag en aanbod van ouderenhuisvesting. Er is volgens de monitor vooral behoefte aan verzorgd wonen, met 24 uur per dag zorg op afroep. Daarvan wordt echter weinig gebouwd omdat de verhuurders de verhuurdersheffing vrezen omdat die de gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van de verhuurders.

Toch is het hard nodig dat er nu volop geïnvesteerd wordt in geschikte ouderenhuisvesting. De Woonbond (voor huurders) vindt dan ook dat de minister moet zorgen voor voldoende geschikte woningen voor ouderen. De minister zou dat op grond van de cijfers zelf kunnen bedenken. Het aantal 75-plussers verdubbelt van 1,2 miljoen nu, naar 2,6 miljoen in 2040. Juist vanaf 75 jaar neemt het aantal beperkingen toe. Leg daarnaast de bezuinigingen op de ouderenzorg waardoor de toegang tot langdurige zorg in verzorgings- of verpleeghuizen afneemt en een toekomstig probleem is geboren. Nu handelen is meer dan nodig.

 

Nico van Scheijndel

11 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.