Proud to be Senior

De algemene heffingskorting die niet of weinig verdienende partners ontvangen moet van D66 versneld afgebouwd. De versnelde afbouw moet vrouwen stimuleren eigen inkomsten uit arbeid te krijgen.

 

Vandaag zal Pia Dijkstra van D66 in het overleg over emancipatie met minister Bussemaker vragen de aanrechtsubsidie versneld af te bouwen. De aanrechtsubsidie heet eigenlijk algemene heffingskorting en wordt ontvangen door partners wanneer ze zelf geen of geringe eigen inkomsten hebben. Een gevolg van de belastingherziening van 2001. Volgens D66 weerhoudt die algemene heffingskorting vrouwen ervan zelf inkomsten te verwerven.

Het voorstel van Dijkstra en haar D66 Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is een reactie op de uitspraak van Bussemaker. Zij stelde omlangs dat vrouwen nog teveel op de zak van hun man teren. Juist de algemene heffingskorting is volgens D66 een drempel om eigen inkomsten te verwerven en moet daarom zo snel mogelijk verdwijnen. Bussemaker moet het volgens D66 niet bij woorden houden, maar actie ondernemen. In 2009 is al besloten dat de algemene heffingskorting voor partners geleidelijk zal verdwijnen, maar daar is 15 jaar de tijd voor genomen.  D66 wil een versnelde afbouw die al in 2017 gerealiseerd moet zijn.

Krijgt D66 haar zin, dan hebben de vrouwen die nu geen of geringe eigen inkomsten hebben na 2017 een extra probleem. Niet alleen valt de AOW-toeslag weg voor hun partner wanneer hij na 2014 de eerste AOW ontvangt, de ongeveer € 160 algemene heffingskorting per maand valt dan voor haar ook weg, een gat van totaal bruto € 880.

 

Nico van Scheijndel

13 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.