Proud to be Senior

Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat onderzoeken of regels voor AOW’ers die samenwonen omdat de een voor de ander zorgt verbetert kunnen worden.

 

Tijdens het debat over de toekomst voor langdurige zorg heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gisteren toegezegd dat hij de regels voor AOW’ers die voor elkaar zorgen tegen het licht gaat houden. Nu kun je al als alleenstaande AOW’er wel voor een andere alleenstaande AOW’er zorgen zonder gekort te worden op je AOW. Om daarvoor in aanmerking te komen, mag je niet vóór de zorg al samen hebben gewoond, moet ieder een eigen woning hebben en moet de samenwoning eindigen op het moment dat de geboden zorg niet meer nodig is. Deze regels zijn echter maar op een beperkte groep toepasbaar. De staatssecretaris gaat nu onderzoeken of de regels soepeler toegepast kunnen worden zodat meer mensen zorg kunnen verlenen zonder te vrezen voor hun inkomen.

Eerder deze maand zegde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken al toe om de regels voor samenwonende voor AOW’ers te onderzoeken en (hopelijk) te verduidelijken. Doel is vermeende fraude te voorkomen en daarmee ook het belastende onderzoek naar fraude. Ook passen verschillende SVB-kantoren de onduidelijke regels verschillend toe wat leidt tot rechtsongelijkheid. Duidelijkheid is kortom gewenst.

Ouderenorganisatie ANBO heeft een uitermate helder voorstel gedaan: Samenwonen doe je op één adres. Wonen de vermeende samenwoners beide op een ander adres, dan kan er geen sprake zijn van samenwonen en houden beide vermeende partners hun recht op een alleenstaande AOW.

Het wachten is op zowel de voorstellen van Van Rijn als die van Klijnsma. De laatste heeft toegezegd de voorstellen  voor 1september dit jaar te zullen presenteren.

 

Nico van Scheijndel

25 juni 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.