Proud to be Senior

De ouderenbond ANBO heeft gisteren aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken een petitie aangeboden om meer duidelijkheid te krijgen over wat wel en wat geen samenwonen is. Nu zijn de regels onduidelijk met alle narigheid van dien.

 

Gisteren kregen de leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken de 6000 handtekeningen aangeboden. De handtekeningen zijn afkomstig van mensen die willen dat er meer duidelijkheid komt over de regels voor het samenwonen van mensen met een AOW of Anw. Ouderenbond ANBO verzamelde de 6000 handtekeningen en kreeg daarnaast nog eens  per e-mail of telefoon honderden reacties en ervaringen over controles en huisbezoeken die een enorme impact blijken te hebben.

Bron van ergernis en zorg zijn de onduidelijke regels over wat wel en wat geen samenwonen is. Bovendien wordt er niet in alle regio´s waar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) actief is gelijk geoordeeld. In de ene regio kun je zonder problemen twee of drie keer per week samen zijn terwijl je in de andere regio van fraude wordt beschuldigd met terugbetalen van teveel ontvangen AOW en een flinke boete als gevolg. Het gaat uiteindelijk allemaal om geld. Een alleenstaande ontvangt ongeveer € 1040 bruto AOW, een samenwoner ongeveer € 720

ANBO-directeur Liane den Haan vindt het “hoog tijd én noodzakelijk dat de regels over samenwonen duidelijk moeten zijn. Voor alle betrokkenen, senioren én de Sociale Verzekeringsbank. En dat is volgens ANBO niet moeilijk; de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie moeten leidend zijn. Twee meerderjarigen die op één adres staan ingeschreven, wonen samen, behalve bij een zorg- en commerciële relatie.

Of 6000 handtekeningen voldoende zijn om de politiek en vooral de staatssecretaris te overtuigen is de vraag. De roep om meer duidelijkheid is er al langer, maar de opeenvolgende staatssecretarissen en ministers van Sociale Zaken doen wel toezeggingen, maar komen niet met maatregelen. Zelfs als er geen duidelijke regels komen over samenwonen, laat dan de sociaal rechercheurs dan tenminste het zelfde oordelen in dezelfde situaties zodat we tenminste een beetje weten waar we aan toe zijn. Dat laatste kan binnen de SVB zelf worden gedaan door zaken intern te vergelijken. Daar is geen politiek voor nodig, wel de wil menselijk om te gaan met ouderen. Dat is belangrijk want veel van de vermeende samenwoners zijn zich van geen kwaad bewust. Is er bij dagelijks samen eten voor de gezelligheid of steeds samen boodschappen doen voor de veiligheid sprake van samenwonen?

 

Nico van Scheijndel

29 mei 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.