Proud to be Senior

Mantelzorgers schaars

mei 22nd, 2013

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid mantelzorgers gelijk blijft als de zorg zwaarder wordt, er komen dan meer professionals over de vloer. Juist de zorg van mantelzorgers wordt echter positiever ervaren.

 

Het kabinetsbeleid is er op gericht dat ouderen langer thuis blijven wonen. Het kabinetsbeleid beknibbelt ook op de zorg en de groep zorgvragers neemt toe. De extra zorg die nodig is moet van mantelzorgers komen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam en het VU Medisch Centrum komen echter tot de conclusie dat bij extra zorgbehoefte niet het aantal mantelzorgers toeneemt, maar er komen juist meer professionals over de vloer. De reden daarvan is dat de groep mensen waarvan mantelzorg verwacht mag worden beperkt is en bij de kwetsbare ouderen zeker. De onderzoekers trekken uit hun onderzoek de conclusie dat het terugtrekken van professionals zoals de overheid wil niet tot gevolg zal hebben dat er meer mantelzorgers actief worden. Wel zullen de bestaande mantelzorgers meer uren zorg moeten gaan leveren, maar vaak kan dat helemaal niet.

De zorg van mantelzorgers wordt volgens het onderzoek door de ouderen als positiever ervaren dan de zorg die zij van professionals ontvangen. De zorgvragers ervaren bovendien meer regie over de zorg die zij ontvangen wanneer die zorg informeler is.

Het kabinetsbeleid leidt tot minder beschikbare zorguren voor de (kwetsbare) ouderen. In combinatie met de beperkte beschikbaarheid van mantelzorgers doen de onderzoekers ouderen de aanbeveling om vooral het sociale netwerk te verbreden en te versterken. Ook aanwezige hulpverleners, de medewerkers van de thuiszorg en zorgvrijwilligers kunnen daar een rol bij spelen.

 

Nico van Scheijndel

22 mei 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.