Proud to be Senior

Twee wetenschappers pleitten afgelopen zaterdag in Trouw voor het afschaffen van de korting voor 65-plussers. De korting komt niet bij de groep terecht die het nodig heeft. Niet leeftijd zou een argument voor de korting moeten zijn, maar inkomen.

 

De korting die ouderen krijgen in bijvoorbeeld de bibliotheek, het theater of musea en meer recentelijk het openbaar vervoer zijn bedoeld om mensen met een laag inkomen de gelegenheid te geven deel uit te blijven maken van de samenleving. In de praktijk blijkt dat volgens de wetenschappers Barbara Baarsma en Henriëtte Prast niet zo te werken. Juist mensen die het zelf goed zouden kunnen betalen en toch al volop participeren in de smaneleving maken gebruik van de kortingen. De wetenschappers pleitten er afgelopen zaterdag in het dagblad Trouw voor de korting niet op basis van leeftijd, maar het inkomen de maat te laten zijn, of de prijzen voor iedereen een beetje lager te maken.

Henk Krol, de voorman van 50Plus liet in het televisieprogramma Buitenhof geen spaan heel van het plan. Hij ziet de korting als een soort van dankjewel aan de ouderen omdat ze zich hebben ingezet voor de samenleving. Ouderen worden volgens Krol al genoeg gepakt, alleen al de suggestie om de kortingen voor 65-plussers af te schaffen is gevaarlijk, het zou ze in de Haagse bezuinigingswoede maar op ideeën brengen. Hij had van wetenschappers meer verantwoordelijkheidsgevoel verwacht. Gelukkig voor hem wordt de korting aan ouderen niet in Den Haag vastgesteld, maar door de gemeenten, openbaarvervoerders en culturele instellingen zelf.

 

Nico van Scheijndel

27 mei 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.