Proud to be Senior

Het geven van mantelzorg is belastend, een op de zeven mantelzorgers voelt zich tamelijk tot zwaar belast.

 

De meeste uren per week mantelzorg worden door 85-plussers gegeven, 24 uur per week. Onder 50 tot 65-jarigen bevinden zich de meeste mantelzorgers, maar zij verlenen minder uren per week zorg, tussen de 8 en 11 uur. De gegevens zijn afkomstig uit een eerste gezamenlijk onderzoek van GGD’s, het CBS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zij ondervroegen in 2012 400.000 personen van 19 jaar en ouder.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de zeven mantelzorgers (14 procent) zich tamelijk tot zwaar belast voelt, wat neer komt op 220.000 persoenen. Mantelzorgers die de meeste uren zorg verlenen ervaren de zorg als meest belastend. Die meeste zorg wordt ook nog eens door de oudste personen gegeven. Zo verlenen 50- tot 65-jarigen gemiddeld 9 uur zorg, 65- tot 75-jarigen gemiddeld 14 uur en 85-plussers zelfs gemiddeld 24 uur.

Aandacht voor mantelzorgers en hoe hen zo min mogelijk te belasten is actueel. De vergrijzing neemt toe en daarmee ook de behoefte aan zorg omdat de oudste Nederlanders vaker beperkingen en chronische ziekten hebben.

 

Nico van Scheijndel

22 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.