Proud to be Senior

Geld voor dementieonderzoek

april 4th, 2013

De bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid hebben vandaag het Deltaplan Dementie gepresenteerd. Ze hebben niet alleen een plan, er is ook ruim 32 miljoen euro beschikbaar.

 

Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid hebben vandaag bekend gemaakt 32,5 miljoen te investeren in onderzoek naar dementie. Het geld maakt deel uit van het Deltaplan Dementie dat de komende acht jaar 200 miljoen zal gaan kosten. Het doel van het plan is om wetenschappelijk onderzoek te gaan doen naar de dementie. In het Deltaplan werken tal van organisaties samen, zoals Alzheimer Nederland ZonMW, VUmc Alzheimer en private partijen (PGGM, Rabobank, Nefarma, Nutricia, Philips, VNO-NCW, Vita Valley, Achmea en CZ). In die samenwerking schuilt volgens de bewindslieden de kracht van het actieplan, want: ”Dementie is geen probleem van de overheid alleen, maar gaat iedereen aan.”

Dementie is een progressieve ziekte die tot nu toe niet behandelbaar is. Onderzoek moet helpen de ziekte beter te behandelen, het te genezen en voorkomen dat mensen dement worden. Naast onderzoek komt er een Nationaal Dementieregister om de inhoud en omvang van de problematiek inzichtelijk te maken.

Volgens staatssecretaris van Rijn is het nog niet mogelijk om dementie te genezen, maar we kunnen er wel alles aan doen om de ziekte zo dragelijk mogelijk te maken voor de patiënt, zijn familie en mantelzorgers. Met een vergrijzende bevolking neemt ook dementie steeds grotere vormen aan. Nu al zijn er in Nederland op basis van bevolkingsonderzoek naar schatting 179.000 patiënten met dementie, 52.700 mannen en 126.400 vrouwen, waarvan een deel thuis en een deel in een verpleeghuis woont. Het aantal personen met dementie neemt sterk toe met de leeftijd; tot wel 30-35% van de 85-plussers.

Nu al is er jaarlijks vier miljard euro aan zorgkosten in verband met dementie. Kosten die met een vergrijzende bevolking alleen maar op zullen lopen. Zonder ingrijpen zullen de kosten oplopen naar 6,8 miljard in 2015. Het geld dat de bewindslieden in het Deltaplan Dementie investeren lijkt bij voorbaat al goed besteed.

 

Nico van Scheijndel

4 april 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.